.

Hulpset reanimatie bij iedere AED

Bij iedere AED zou een hulpset reanimatie aanwezig moeten zijn. Het beste is om deze apart verpakt met een clip aan de AED te hangen, zodat deze meteen zichtbaar is. Immers, voordat de AED wordt aangesloten is deze hulpset al nodig. Bij sommige AED-tassen zit de hulpset achter de AED in de tas. Voor mensen die deze AED niet kennen is die hulpset dan moeilijk vindbaar. 

Wat zit er in een hulpset reanimatie:

  • Een beademingsmasker (het liefst een "pocketmask"): hiermee kan het slachtoffer hygiënisch beademd worden. NB: Dit geldt niet voor het Covid-virus! Tijdens de Covid-restricties wordt er niet beademd.
  • Een kledingschaar: om de kleding mee weg te knippen zodat de electroden op de blote borst geplakt kunnen worden. Let op dat deze schaar voldoende stevig is om dikke kleding mee te knippen.
  • Een scheermesje: om bij personen met veel borsthaar dit haar weg te scheren zodat de electroden beter plakken.
  • Een doekje in enige vorm (kan washand zijn) om de plekken waar de electroden geplakt moeten te worden droog te maken (van water of zweet).
  • Optioneel: vinyl handschoenen: voor de hygiëne en bescherming van de hulpverlener
  • Optioneel: isolatiedeken: om het slachtoffer mee af te dekken
  • Optioneel: 2 (liefst FFP2) mondkapjes (tijdens de Covid-crisis): om de hulpverleners te beschermen tegen aerosol uitstoot van het slachtoffer.

Na ieder gebruik dienen de onderdelen van de hulpset vervangen te worden (scheermesje, handschoenen, isolatiedeken) of gereinigd te worden (met tenminste 70% alcohol): beademingsmasker, kledingschaar. Zo nodig kan een vervangende hulpset gekocht worden.

Hulpset aanschaffen

AED-leveranciers leveren vaak (gratis) een hulpset mee bij de aankoop van een nieuwe AED. Controleer of de inhoud voldoet aan bovenstaande criteria.

Geen hulpset meegeleverd? Zoek op "hulpset reanimatie", "AED-hulpset" of "letselset reanimatie" op webshops van leveranciers van AED's en EHBO-producten. De kosten zijn meestal tussen de Eur 20 en 35. U kunt de onderdelen ook loskopen. Zorg wel voor een verpakking die gemakkelijk open te maken is en die idealiter aan de draagriem van de AED-tas bevestigd kan worden.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn