.

Vragen over AED's en Buitenkasten


Terug naar overzicht

08-03-2018

Kan de Philips HS-1 AED in een buitenkast?

Een van de veel verkochte AED's in Nederland is de Philips HS-1. Dit komt omdat deze relatief goedkoop is. Ook door acties van sportbonden zijn deze AED's in het verleden vaak geleverd aan sportverenigingen. Wij krijgen vaak de vraag of deze AED geschikt is voor plaatsing in een buitenkast.

Voorbehoud
Wij zijn zelf geen techneuten. Wij hebben deze vraag diverse malen aan leveranciers gesteld. Hieronder vindt u een samenvatting van onze bevindingen. Wij adviseren u om bij twijfel uw eigen leverancier om een uitspraak te vragen. U dient zelf te besluiten of u de hieronder genoemde risico's acceptabel vindt.

Antwoord
De HS-1 is bedoeld en verkocht als een goedkope AED voor binnengebruik. De technische specificaties zijn daar ook naar. Zo is de IP-waarde (bescherming tegen stof en vocht) laag (IP21). De Hartstichting adviseert dat de AED bij voorkeur aan de volgende eis moet voldoen: "De AED is stof- en spatwaterdicht. Dit is af te lezen uit de IP-waarde. Deze moet 54 of hoger zijn, bijvoorbeeld IP54 of IP56." De door Philips voor de HS-1 geadviseerde minimum temperatuur voor standby is relatief hoog (10 gr.). Buitenkasten met ingebouwde verwarming hanteren vaak een minimum temperatuur van 5 graden. Dat is dus te laag voor de minimum standby temperatuur van de HS1.

Ons is geadviseerd dat de HS-1 om bovengenoemde redenen "minder geschikt" is voor buitenplaatsing.

Praktijk
Ondanks het bovenstaande constateren wij dat er leveranciers zijn die deze AED in combinatie met een (verwarmde) buitenkast verkopen.

In ons netwerk hangt sinds enige tijd één onverwarmde buitenkast met een Philips HS-1 er in. Deze hangt wel aan een verwarmde gevel van een woning. Ondanks de recente vorstperiode werkt deze AED nog steeds.

Risico's
Als u de Philips HS-1 in een buitenkast hangt, loopt u het risico op een verkorte levensduur. Zou de AED het niet meer doen binnen de toepasselijke garantietermijn, dan loopt u het risico dat de leverancier/fabrikant een garantieclaim afwijst omdat de AED niet volgens de specificaties gebruikt is.

De door ons gebruikte buitenkast is de Rotaid Solid Plus Led Heat. Deze heeft een IP waarde IP54 en beschermt dus de AED tegen stof en vocht conform het advies van de Hartstichting. De verwarming houdt de AED vorstvrij (minimum temperatuur rond de 5 graden). Als u de kast bovendien op een beschutte plaats hangt, op een verwamde buitenmuur, verwachten wij dat de risico's voor de AED beperkt zijn. Uitsluiten kunnen wij deze risico's echter niet.Terug naar overzicht


Veel voorkomende vragen over problemen bij AED's en buitenkasten: kijk hier

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn