Aanschaffen van een AED door een VvE
Je woont in een appartementengebouw. Wat is het dan een veilig gevoel als er een AED in jouw gebouw is, zodat in geval van nood er snel gestart kan worden met reanimeren.
De meeste VvE's die wij adviseren schaffen een AED aan uit eigen middelen van de VvE of starten een buurt AED actie via hartvoordebuurt.nl onder de eigen leden en/of de omliggende straten. Hieronder vind je verdere details informatie voor VvE's.
Valt het aanschaffen van een AED onder de doelstelling van de VvE?
Er is discussie of de aanschaf van een AED door een VvE valt binnen de doelstelling van de VvE. Als dat niet zo zou zijn en een lid maakt bezwaar, kan uiteindelijk de rechter het gebruik van VvE-gelden alsnog terugdraaien. Zorg dus voor consensus in de VvE of financier de AED buiten de VvE om, direct via de leden. Wij hebben een aantal VvE projecten ondersteund met crowdfunding. Je kunt ook met leden van meerdere naast elkaar gelegen VvE’s samen een AED kopen en die op een centrale plek ophangen in een buitenkast. Een alternatief is een buurt AED actie opstarten via hartvoordebuurt.nl. Dan kunnen eventueel ook buurtbewoners meedoen.
Wat kost een standaard AED?
Een goede standaard AED kost ongeveer €1.600 (na aftrek van onze subsidie zolang deze strekt). Dit is inclusief 1x vervangen van de batterijen/electroden. Hiermee kun je 8 jaar vooruit. Kun je de onderhoudskosten jaarlijks betalen uit het VvE-budget, dan hoef je uiteraard niet in een keer voor 8 jaar te financieren.
Welke AED wordt geadviseerd voor een appartementengebouw?
Er zijn in Nederland tientallen types AED te koop. Wij hebben een standaard versie uitgezocht voor Amersfoort. Klik hier voor meer informatie over welke AED wij adviseren. Elke andere AED kan ook worden aangeschaft. Let er wel op dat deze buiten kan worden gebruikt (minimumtemperatuur eis).
Hang de AED op een plek die dag en nacht bereikbaar is
Wij adviseren de AED in een buitenkast op te hangen op een voor iedereen dag en nacht toegankelijke plek. Zo dekt de AED ook de omgeving af en kunnen burgerhulpverleners erbij. De buitenkast kost ongeveer €500. De kast is vandalisme bestendig en verlicht/verwarmd. Wij adviseren de buitenkast niet af te sluiten. Dit belemmert een snelle hulpverlening te veel, terwijl het risico op diefstal/vandalisme gering is. Lees er meer over in de AED-regelingen.
Neem contact met ons op voor advies
Mail naar info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl of WhatsApp ons op 06 22 09 91 80.