Alarmering bij een hartstilstand
- BEL ALTIJD ALS EERSTE 112
- Vraag om een ambulance in Amersfoort
- U wordt doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg
- Meld exact de lokatie waar het slachtoffer zich bevindt
- Zeg dat het om een niet-reagerende persoon gaat en dat er geen ademhaling is/er sprake is van abnormale ademhaling
- Volg de instructies op van de centralist(e)
De meldkamer ambulancezorg van de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) stuurt dan 2 ambulances, de brandweer en de politie. Tevens worden er vele burgerhulpverleners gealarmeerd die zich in de directe omgeving van het slachtoffer bevinden; een deel daarvan gaat direct naar het slachtoffer, een deel daarvan krijgt de opdracht een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen. Nadat 5 burgerhulpverleners de oproep hebben geaccepteerd, worden de overige oproepen geannuleerd.
Kunt u reanimeren, begin daar meteen mee, nadat u 112 hebt gebeld.
Staat u bij een AED in een afgesloten buitenkast: bel 112. De meldkamer stuurt burgerhulpverleners aan die toegang hebben (zij krijgen de toegangscode toegezonden bij hun oproep). De 112-meldkamer heeft geen beschikking over de toegangscode van de buitenkasten. Dit is helaas de wijze waarop HartslagNu werkt. Wij streven ernaar om zo snel mogelijk alle sloten van de buitenkasten te halen, maar zijn hierbij afhankelijk van de medewerking van de AED-eigenaren.
Reanimeren en burgerhulpverlening
Bent u burgerhulpverlener? Kijk dan voor details in ons digitale handboek voor de Amersfoortse burgerhulpverleners: stichtingrna.net
Protocol samenwerking met hulpdiensten
Wij hebben, onder auspiciën van de gemeente, afspraken gemaakt met de politie, de brandweer en de ambulancedienst voor de samenwerking op de plaats van de reanimatie. Zie hiervoor het protocol.