AED ophalen: hoe kom ik aan de kastcode voor een AED-kast?

Beleid Reanimatie Netwerk Amersfoort

Ons huidige beleid is om zo veel mogelijk de sloten van buitenkasten te verwijderen. Wij zijn bezig met een actie om AED's te etsen en van SDNA te voorzien om de diefstalgevoeligheid te verminderen. Dan kunnen de sloten eraf. Het kost alleen even tijd om alle AED-eigenaren daarvan te overtuigen.

U heeft een AED nodig maar deze zit achter een cijferslot, wat doet u?

U belt meteen 112. 

De 112-meldkamer alarmeert, naast de reguliere hulpdiensten, tegelijk alle burgerhulpverleners in de buurt. Deze krijgen de code van de buitenkast als deze is afgesloten. Zij halen de AED op en brengen deze naar het slachtoffer. Zij zijn opgeleid in reanimatie en het gebruik van de AED. Zij brengen de AED na afloop ook weer terug. 


Waarom een kastcode?

De meeste AED's in Amersfoort zijn niet van het Reanimatie Netwerk Amersfoort, maar van derden: particulieren, bedrijven, instellingen. Wij vragen hen hun AED zo veel mogelijk in een buitenkast beschikbaar te stellen voor onze burgerhulpverleners. AED eigenaren willen hun (dure) AED niet zo maar voor iedereen toegankelijk beschikbaar stellen. Dit in verband met angst voor diefstal en vandalisme of niet terugbrengen na een inzet. Als een AED gestolen wordt of onklaar gemaakt wordt of niet wordt teruggebracht, is deze niet inzetbaar bij een (volgende) reanimatie. Bovendien is er financiële schade. Zolang de overheid AED's niet landelijk regelt, zijn wij afhankelijk van AED-eigenaren die hun AED (gratis) aan onze burgerhulpverleners beschikbaar stellen. 

Omdat elke seconde telt, trainen wij de cursisten die bij ons een reanimatiecursus volgen op het openen van de buitenkast en het zo snel mogelijk aansluiten van de AED. Er zijn inmiddels overal burgerhulpverleners in Amersfoort die beschikbaar zijn om te reageren op een oproep.

Het is dus altijd een lastige afweging, maar wij kiezen er voor om liever een AED achter een slot te accepteren, beschikbaar voor onze burgerhulpverleners, dan helemaal geen AED. De consequentie hiervan is dus helaas dat niet iedereen bij de AED kan.

Wij proberen momenteel om zoveel mogelijk de sloten van de buitenkasten te verwijderen, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Wij stellen nu ook als voorwaarde voor een gratis buitenkast of subsidie dat er geen slot op zit. En wij vragen AED-eigenaren het slot te verwijderen. De buitenkasten zijn uitgerust met een luid alarm en de AED's zijn uitgerust met diverse anti-diefstalmaatregelen. Het kost alleen tijd om AED-eigenaren te laten wennen aan het idee dat hun AED zo maar mee te nemen is. Wij hopen en verwachten dat over een aantal jaren alle AED's zonder slot beschikbaar zijn. 

Bent u het hier niet mee eens:

- dan kunt u zich, als u al kunt reanimeren (en u een geldig reanimatiecertificaat heeft), aanmelden als burgerhulpverlener bij hartslagnu.nl; u krijgt dan ook de kastcode toegezonden als er in uw buurt een reanimatie-oproep is;

- dan kunt u een reanimatiecursus volgen en zich aanmelden bij hartslagnu als u nog niet kunt reanimeren;

- dan kunt u zelf AED-eigenaar worden door een AED aan te schaffen, zelf, alleen of met uw buren (via een hartvoordebuurt actie), en deze dan zonder slot in uw eigen buurt in een buitenkast ophangen. Wij helpen u daar graag bij en u kunt mogelijk ook een financiële bijdrage krijgen. Kijk hiervoor verder op deze website.


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn