Voorkomende problemen AED's
Voorkomende problemen
- AED lampje knippert onregelmatig: check de handleiding van uw AED en/of vraag de leverancier. Dit is vaak het teken dat de zelf-check van de AED een probleem gevonden heeft. Hier kan RNA niet mee helpen.
- Hulpset is gebruikt: maak met name beademingsmasker goed schoon. Vervang andere gebruikte onderdelen. Regel dit met uw leverancier. RNA heeft hier geen rol in, behalve voor onze eigen AED's.
- Electrodenverpakking is geopend: vervang de elektroden. Een geopende verpakking leidt ertoe dat de plaklaag snel zijn werking verliest. De electroden plakken dan niet meer goed en/of geleiden de stroom niet meer goed. Regel dit met uw leverancier. RNA heeft hier geen rol in, behalve bij onze eigen AED's. Vervanging van de electroden na inzet is soms gedekt door uw onderhoudscontract. U kunt de kosten van het vervangen van de electroden declareren bij de ambulancedienst RAVU als er een ambulance bij de reanimatie aanwezig is geweest. Kijk op www.ravu.nl
- Rotaid buitenkast: LED's knipperen. Dit betekent dat de verwarmingsmat niet goed werkt. Neem contact met ons of uw leverancier op.
- Rotaid buitenkast: LED's branden helemaal niet meer: dit betekent dat er geen stroom naar de kast komt. Check of de stekkers in het stopcontact zitten/de stekkers in de zwakstroomkabel niet los zitten. Neem daarna contact met ons of uw leverancier op.
- Rotaid buitenkast: kap draait moeilijk: dit kan het gevolg zijn van het te lang in de volle zon hangen van de kast. Overweeg een meer schaduwrijke plaats. Smeer de grondplaat rand in met vet.
- Rotaid buitenkast: alarm gaat niet meer af. Check of de magneet nog op de kap zit (in een uitsparing ter hoogte van het alarmkastje). Bij ruw openen kan de hulpset het magneetje van de kap drukken. Plaats het magneetje terug in de uitsparing in de kap. Vervang zo nodig de batterijen (als het magneetje eraf is, kan het alarm continu afgaan binnen in de kast; na verloop van tijd raken de batterijen hierdoor leeg). Magneetje zoek: neem contact met ons op. Wij hebben meestal reserve onderdelen op voorraad.
- Cijferslot: de cijfers zijn niet meer goed leesbaar. Gebruik WD40 en een doekje om de cijfers weer leesbaar te maken. Helpt dit niet, vervang dan het slot.
- Cijferslot: de cijfers kunnen maar een kant op draaien. Bij sommige sloten is dit normaal.
- Cijferslot: juiste code ingesteld, maar slot gaat niet open. Bij het koperen ABUS slot moet je na het instellen van de juiste code de slotbeugel indrukken om het slot open te krijgen.
- Cijferslot: slot gaat niet meer open, ondanks instellen goede code. Probeer de beugel heel vaak in te drukken, van subtiel tot met wat meer kracht. Lukt dat niet, spuit dan het slot in met WD40, laat dit enige uren inwerken en probeer het opnieuw. Is het slot dan open, vervang het. Het is niet meer betrouwbaar.
- Verzegeling en slot: een zegel is ook bij toepassing van een cijferslot nuttig omdat de beheerder dan in een oogopslag kan zien of de AED en/of hulpset uit de kast geweest is. Breng eerst de verzegeling aan en doe dan het slot er weer op. Andersom lukt het vaak niet of breekt het zegel.
- Alarm bij checken buitenkast: het alarm gaat af zodra de kap gedraaid wordt. Haal de kap eraf en druk op het kleine knopje bovenop of onderop (er zijn twee typen) het alarmkastje rechts in de kast. Het alarm zwijgt dan. Als de kap er weer goed opgedraaid wordt en het slotoog valt door het gaatje in de kap, dan hoor je als het alarm weer goed werkt een korte piep.
- De uitvalbeugel voor het slot/verzegeling valt niet uit als ik de kap er weer op zet: draai de schroef van de uitvalbeugel wat losser.
- Aivia kast met toetsenbordslot, kap gaat niet open: druk na het intikken van de pincode op het vinkje rechtsonder.
- Aivia kast: knipperende lampjes: als ze wit knipperen is er niets aan de hand. Knipperen ze rood, dan is er een storing in de kast. Meld dat aan ons of de eigenaar.
- Welke stickers moeten er op kast zitten: a. Een grote sticker met onze contactgegevens erop; b. een anti-vandalismesticker; c. Als er een slot op zit: een sticker met uitleg over hoe het slot open te maken (op de kast zelf of op het slot): bij koperen sloten een aparte sticker met de extra zin "Druk daarna de slotbeugel in"; d. in de loop van 2020 komen er steeds meer kasten met een "SDNA" sticker er op (de AED is dan behandeld met een anti-diefstal systeem).
- Moet ik een onderhoudscontract sluiten? Dat hangt af van de inhoud van het aanbod en of u zelf in staat bent betrouwbaar de AED te checken. Bij een AED hoeven alleen de batterijen en de electroden tijdens de levensduur om een aantal jaren (hangt af van het merk en type AED) vervangen te worden. Check hoe vaak dat moet en hoeveel de kosten van vervanging zijn en of de kosten van vervanging in het onderhoudscontract inbegrepen zijn. Als onder het onderhoudscontract alleen een jaarlijkse visuele controle plaatsvindt en gecontroleerd wordt op de batterij/electroden datum verlopen is, kunt u dit ook zelf doen. U krijgt van HartslagNu een mail als de verloopdata naderen. Werk die gegevens dan wel zorgvuldig bij.
Communicatiecheck CR2 AED's