.

Eigen AED in de buurt via crowdfunding?

Je kunt dit nu op twee manieren organiseren:

- via Hartvoordebuurt: een crowdfunding platform van Reanimatie Netwerk Amersfoort en onze leverancier Fuego. Dit heeft nu onze voorkeur. We leggen dat hieronder uit.

- via buurtaed: een crowdfunding platform van de Hartstichting en Philips. 

Hartvoordebuurt - buurtAED

Het Reanimatie Netwerk Amersfoort is met hartvoordebuurt in zee gegaan, omdat we graag zo veel mogelijk een uniforme buitenkast en AED in de stad willen hebben. Dit helpt onze burgerhulpverleners en het zorgt ervoor dat wij tijdens de opleiding aandacht kunnen besteden aan de AED die er het meeste hangt in de stad.

Een ander belangrijk verschil is dat de buurtAED maar voor 5 jaar wordt ondersteund door de leverancier, terwijl de Hartvoordebuurt AED voor 8 jaar (de gehele garantietermijn) wordt ondersteund. Bij de buurtAED moet je na 5 jaar weer met de pet rond om de kosten voor vervanging van batterijen en electroden op te halen.

Financiële bijdrage

Wij kunnen uit subsidie van de gemeente Amersfoort, zolang de subsidies strekken, een bijdrage geven aan een nieuwe AED mits deze past in onze dekkingskaart, de AED wordt aangemeld bij HartslagNu en mits de AED niet afgesloten wordt met een slot in een buitenkast. De buitenkast kun je vaak gratis van ons krijgen en wij komen deze ook nog voor je ophangen en monteren. Overleg eerst met ons voordat je een actie start! Is de actie eenmaal gestart, dan zijn onze mogelijkheden beperkter. Meer info: info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl 

Komt de buitenkast te hangen op het grondgebied van de voormalige gemeente Hoogland (dit betreft Hoogland, Vathorst, Nieuwland, Hooglanderveen, Hoogland West en Kattenbroek), dan kan je een extra financiële bijdrage van rond de Eur 400-450 vragen van de Stichting Wit Gele Kruis Fonds Hoogland. Aanvragen en meer informatie via witgelekruishoogland@gmail.com.

Je kunt proberen bij het buurtbudget voor je eigen wijk om een bijdrage te vragen. Wij weten dat dit bij sommige buurtbudgetten gelukt is, maar anderen weigeren. Kijk op de lijst van buurtbudget contactadressen:  https://amersfoort.nl/buurtbudget Vraag dit meteen aan, want je hebt in principe maar 30 dagen voor de actie en het kan even duren voordat het buurtbudget een besluit genomen heeft.

Beginnen? Eerst dit lezen!

Voor beide acties is nodig:

- dat er een initiatiefnemer in de buurt is die de actie trekt (kan ook een groepje mensen zijn); wij kunnen helpen met raad en daad, maar de initiatiefnemer moet het doen! Wij adviseren dringend om eerst contact met ons op te nemen voordat je een actie start.

- dat je een locatie nodig hebt waar de AED kan worden opgehangen (en de locatiegebruiker moet het daar uiteraard mee eens zijn). Wij adviseren dringend zo snel mogelijk een locatie te zoeken en met de locatiegebruiker afspraken te maken. Onze ervaring is dat als je dit niet op orde hebt, het risico bestaat dat je straks wel de AED en buitenkast op zolder hebt liggen, maar hem niet kan plaatsen. Het huis van de initiatiefnemer kan natuurlijk ook de locatie zijn. Eisen aan de locatie?  Zie hier.

Actief reclame maken essentieel!

Alleen een actie posten  is niet voldoende om de actie te doen slagen. 

Voor meer tips en trucs over het opzetten van een succesvolle crowdfunding actie in je eigen buurt, kijk hier.

Stickersetje

Je kunt van ons een stickertsetje krijgen voor op de kast en op de AED. Hier staan onze contactgegevens op. Als de AED niet wordt teruggebracht en wordt gevonden, bijv. door de politie, zullen zij ons bellen en wij kunnen dan aan de hand van de HartslagNu gegevens die wij hebben proberen te bepalen waar deze AED thuishoort en regelen dat de AED terugkomt waar hij thuishoort.

SDNA/etsing

Om de AED onaantrekkelijk te maken voor doorverkoop en om zo diefstal hopelijk te voorkomen, kunnen wij kosteloos de AED voorzien van een verborgen synthetische "DNA" markering (SDNA) en wordt onze naam op de AED geëtst. Deze markeringen zijn niet uit te wissen. Een inkoper van AED's of de politie kan op deze basis uitvinden dat de AED bij ons geregistreerd staat en zo de eigenaar opsporen. Wij leveren hier stickers bij die de potentiële dief hier op wijzen. Als je hiervoor belangstelling hebt, mail ons op info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl en wij komen een keer langs om de AED van de markeringen en stickers te voorzien.

Feestje als het gelukt is?

Denk ook eens aan het organiseren van een feestje als de AED er hangt, om je donateurs te bedanken. Dit is goed voor het draagvlak in je wijk en de onderlinge contacten. Wil je dat iemand van het Netwerk een verhaaltje houdt, vraag het gerust. Wij kunnen soms ook een wethouder vragen de AED officieel te openen. Geen garantie dat het lukt, maar vragen staat vrij!

Stuur ons AED foto's van de AED als die hangt of van het feestje. Wij plaatsen graag een berichtje op onze social media om andere wijken te inspireren!

Burgerhulpverleners

Vraag bij je actie sowieso iedereen in je buurt met een geldig reanimatiediploma (bijv. BHV-ers, EHBO-ers) om zich aan te melden bij www.hartslagnu.nl en hun beschikbaarheid daar op te geven. Burgerhulpverleners worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand bij jou in de buurt, tegelijk met de andere hulpdiensten. Zit je buitenkast op slot, dan krijgen ze op dat moment ook de actuele code van het slot (mits je die goed in het systeem zet).

Reanimatiecursus met gebruik van de AED

Als je donateurs en/of de buurtbewoners een reanimatiecursus willen volgen (waarin ze ook leren hoe ze de AED moeten bedienen), kan je ze verwijzen naar onze webshop www.reanimatiecursus-amersfoort.nl Hier vindt je de actuele cursusdata. Er zijn ook andere aanbieders in Amersfoort. De non-profit aanbieders kan je hier vinden (site Hartstichting). Na de cursus moeten deze mensen zich uiteraard wel als burgerhulpverlener aanmelden om in je buurt opgeroepen te worden als er een hartstilstand is. Alleen dan krijgen ze de code van het slot. Bij elke nieuwe AED met buitenkast die met onze hulp geplaatst is, kunnen wij je 6 gratis cursusplaatsen aanbieden voor cursussen die gehouden worden in het Rode Kruisgebouw, Columbusweg 30. Cursussen op locatie kunnen we in overleg organiseren.

Verdere info

Wij zijn graag bereid je verder te helpen als je dat wilt, mail ons op buurtprojecten@reanimatienetwerk-amersfoort.nl of laat een terugbelverzoek achter.

Meer weten?

Wil je meer weten over Hartvoordebuurt acties, ga dan naar onze Hartvoordebuurt pagina.

Wil je meer weten over Buurtaed acties, ga dan naar onze buurtaed pagina.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn