Veel gestelde vragen
De meeste veel gestelde vragen over hoe het oproepsysteem in het algemeen werkt kun je bij HartslagNu vinden: klik hier.
Hier volgt een lijst met veel gestelde specifieke vragen over Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen:
- Aansprakelijkheid burgerhulpverlener en verzekeringen: je bent als burgerhulpverlener die vrijwillig hulp geeft aan iemand die dat op dat moment dringend nodig heeft niet aansprakelijk als je helpt naar beste kunnen. Je bent aanvullend verzekerd voor aansprakelijkheid en schade via de vrijwilligersverzekering van de gemeente waar HartslagNu onder valt als je bent opgeroepen door HartslagNu. Meer info: info@hartslagnu.nl. Ondervind je problemen en kan HartslagNu het niet oplossen voor je? Neem dan contact met ons op.
- Er zit een slot op de buitenkast: waar vind ik de code? De actuele code wordt je bij je alarmering toegezonden door HartslagNu.
- Waarom zitten er sloten op buitenkasten? Veel van de AED's zijn van de eigenaren van de gebouwen waaraan de buitenkast hangt die vrijwillig hun AED hebben aangemeld. Zij willen een duur apparaat niet zo maar buiten hangen. Wij willen het liefst van de sloten af, maar als het alternatief is dat er geen AED is, dan accepteren we het slot. De vertraging bij het openen van de kast is zodanig, dat wij zelf alle sloten van onze eigen AED's hebben afgehaald, behalve die op gevoelige plaatsen in de stad (bijv. de binnenstad, waar vandalen/dronkelappen soms voor de gein met de AED aan de haal gaan).
- Waar is de dichtsbijzijnde AED? Het systeem is er op ingericht dat de locatie van een AED wordt toegezonden aan de burgerhulpverleners die in de buurt van een incidentlocatie zijn. Dit doet HartslagNu. Je kunt in je eigen woonomgeving kijken waar de AED's hangen door in de HartslagNu app te kijken. Daar is een kaartje en lijstje met dichtsbijzijnde AED's. Verder kun je globale locatie van AED's in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen bekijken op onze dekkingskaart. Let op: deze kaart geeft niet de exacte locatie weer en ook niet de eventueel benodigde pincode. Heb je met spoed een AED nodig? Bel dan 112. De 112-meldkamer stuurt burgerhulpverleners aan om een AED op te halen. Weet je waar in jouw buurt een AED hangt en zit er geen slot op, dan kun je de AED uiteraard gaan halen. Laat echter het slachtoffer NOOIT ALLEEN (dus alleen gaan halen als er iemand anders is die de reanimatie kan opstarten of iemand anders sturen om de AED op te halen).
- Waarom hebben jullie geen AED bij mij in de buurt hangen? Wij hebben een beperkt aantal "eigen" AED's. Wij hebben geen structurele overheidssubsidie en kunnen alleen AED's aanschaffen uit giften. Wij zijn heel erg afhankelijk van het ter beschikking stellen van AED's door bedrijven, organisaties en instellingen. Daarnaast organiseren wij, of ondersteunen wij, buurtacties van buurten die nog geen AED hebben; via hartvoordebuurt.nl of buurtaed.nl. Hangt er in jouw buurt nog geen AED, dan kun je het beste contact met ons opnemen; wij helpen je dan eventueel om een buurtactie op te zetten. Meer info verder op deze website.
- Waarom regelt de overheid geen AED's? De rijksoverheid vindt dat dit een taak van de gemeente is. De gemeente vindt dat het geen gemeentelijke taak is (zij krijgen hier geen geld voor van de rijksoverheid). Daarom organiseren wij het. We hebben van de gemeenteraad wel een aantal keren incidentele subsidies gekregen, maar die hebben wij vooral gebruikt om bestaande AED's van anderen in buitenkasten te krijgen. Dat levert een groter effect voor Amersfoort op dan zelf AED's aanschaffen.
- Waarom moet ik een reanimatiecursus zelf betalen? De overheid vindt dit geen overheidstaak. Daarom hebben wij (en de EHBO-verenigingen) dit opgepakt, maar wij/zij maken kosten om deze cursussen te organiseren (denk aan materialen, verbruiksartikelen, de huur van het cursuspand, etc.). We proberen dit zo goedkoop mogelijk te doen. Wij zijn een vrijwilligersorganisatie zonder structurele subsidie. Iemand zal het moeten betalen..... We geven wel korting aan mensen die bij ons een cursus volgen en burgerhulpverlener in Amersfoort zijn of worden. Mensen van buiten Amersfoort en mensen die een cursus volgen maar geen burgerhulpverlener willen worden, krijgen geen korting en betalen zo mee aan de cursussen voor burgerhulpverleners in Amersfoort. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een reanimatiecursus, soms alleen bij een aanvullend pakket. Check je polisvoorwaarden of vraag je ziektekostenverzekeraar. (NB: Wij geven zogenaamde NRR erkende cursussen. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden alleen dit soort cursussen; die van ons kwalificeren dus; je kunt op verzoek een formele factuur krijgen waar dit op staat).
- Ik krijg de buitenkast niet meer dicht na het terugbrengen van de AED. Wat nu? Bel met 033-833 0 833 optie 1 en we helpen je verder.