.

Tips voor burgerhulpverleners in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen

  • Zorg dat de HartslagNu app niet is afgesloten
    Check regelmatig dat de HartslagNu app nog actief is. Met name na een update kan het zo zijn dat deze niet meer actief is. Heb je aangegeven alleen via de app opgeroepen te willen worden, dan gebeurt dat niet als de app niet meer actief is. Je kunt als backup je ook laten oproepen via SMS. Dit kun je via je webaccount bij HartslagNu instellen. Je wordt dan opgeroepen op basis van je woon-/werkadres en niet op basis van je gps locatie (dat gebeurt alleen als de app actief is en je tijdelijk, voor 4, 12 of 24 uur toestemming hebt gegeven voor het volgen via GPS).
  • Zorg dat je de oproep hoort en/of voelt
    Zet het alarmeringsnummer van HartslagNu (Let op: dit is een nieuw nummer: +31 970 0515 9109) in je contacten en geef die een aparte beltoon en/of trilsignaal. Bedenk dat als je je telefoon op vliegtuigstand zet of op niet storen, je de oproep niet ontvangt/hoort. Je kunt bij niet storen vaak uitzonderingen maken voor specifieke contacten. Dat kun je dus doen met het HartslagNu alarmeringsnummer. Je beltoon volume moet dan wel aan staan. In de nieuwe app (januari 2022) kun je 'critical alert' aanzetten. De app komt dan door een eventuele "niet storen" instelling heen. Let op: je beltoon moet WEL aan staan.
  • Bereid je voor op een oproep
    Een oproep komt altijd onverwacht. En dan telt elke seconde!  Het is belangrijk om de volgende tips eens door te lezen, zodat je bij een oproep zo goed mogelijk kunt handelen.
    Tip 1: wandel langs de dichtstbijzijnde AED’s
    Kijk eens een keer in de HartslagNu app in het menu-onderdeel “Omgeving” waar de dichtstbijzijnde AED’s zijn. Onderaan het kaartje kun je de exacte locaties oproepen. Kijk waar bij jou in de buurt de dichtstbijzijnde AED’s hangen
    Wandel een keer in alle rust langs om te kijken waar de AED hangt en bekijk hoe de kast is afgesloten. Dit voorkomt dat je bij een oproep moet gaan zoeken naar de AED en hoe die opengaat. Voor een volledige dekkingskaart kijk je hier.
    Veel AED’s hangen nu in (meestal ronde, groene of rode) verlichte buitenkasten, maar er zijn ook AED’s bij:

- Instellingen die 24h/7 dagen per week open zijn. Je moet daar soms aanbellen, met name ’s avond's en ‘s nachts. 
- Bedrijven die hun AED tijdens hun openingstijden beschikbaar stellen. De oproep houdt rekening met de opgegeven openingstijden.
- Particulieren en kleinere bedrijven die de AED achter de voordeur hebben hangen. Je moet dan aanbellen en het kan zijn dat er niemand aanwezig is.

Tip 2: kijk hoe de buitenkast opengaat
Veel buitenkasten hebben (nog) een slot. Wij willen hier van af , maar veel van deze AED's zijn van andere eigenaren en die willen hun eigendom goed beschermen. Van steeds meer kasten zijn de sloten verwijderd en vervangen door een breekzegel. Dit breekzegel valt er vanzelf af als je een ruk geeft aan de kap in de richting van de pijlen. Je hoeft hier niets speciaals voor te doen.

Als de AED op slot zit, krijg je bij je oproep de cijfercode (“PIN”) van het slot toegezonden. 

Er zijn twee soorten cijfersloten in ons netwerk:
- Zwart slot met de cijfers aan de voorkant: stel de code in VAN BOVEN NAAR BENEDEN. Het slot gaat vanzelf open als je de juiste code instelt.
- Koperkleurig slot met de cijfers aan de onderkant: kijk goed waar het pijltje en de cijfers staan. Stel de code in vanaf het pijltje. Als je de juiste code hebt ingesteld DRUK DE SLOTBEUGEL IN. Het slot gaat dan open.

Draai daarna de kap van de kast in de richting van de pijlen en neem de AED uit. Veel buitenkasten zijn (ook) verzegeld met een geel of rood trekzegel. Als je aan de kap draait, valt het er vanzelf af.

Is het donker? Licht zo nodig bij met je mobiele telefoon. Gebruik je normaal een leesbril? Neem deze mee bij een alarmering!


Tip 3: oproep? Neem een paar seconde de tijd!
Ontvang je een oproep per sms of app bericht? 

Bij een oproep geldt: STOP, DENK, HANDEL!

Neem een paar seconde de tijd om rustig na te denken:- Of je kunt of wilt gaan.

- Wat je opdracht precies is? Direct naar het slachtoffer of via een AED?

- Waar het adres is en wat de snelste route is. Kijk op het kaartje dat je toegezonden is.

Verder weg? Pak als het even kan de fiets en parkeer altijd zo dat de hulpdiensten er nog met de brancard door kunnen. LET OP: 350m klinkt niet ver, maar als je gaat rennen, kom je vermoeid aan. Neem liever de fiets.

Heb je zelf al een AED bij de hand? Neem die dan mee en ga daarmee direct naar het slachtoffer. (Ook als de opdracht is om eerst langs een andere AED te gaan). Kom je langs een AED in een kast zonder slot, dan kun je die ook meenemen. 

Ga je? SMS dan “ja” terug of klik op “accepteren” in de HartslagNu app. Na 5 acceptaties annuleert het system de andere opgeroepen burgerhulpverleners. Het is dus belangrijk dat je de oproep accepteert als je gaat. Anders wordt het te druk bij het slachtoffer.

Ga je een AED halen die niet in een buitenkast hangt: bel zo nodig aan, meld dat je burgerhulpverlener van HartslagNu bent, een reanimatie-oproep hebt gehad via 112 en dat je de AED komt halen.

Kan je de AED niet vinden of is deze al opgehaald, ga dan naar het slachtoffer toe en kijk of je daar nog kunt helpen.

Heb je een AED gehaald? Breng deze dan terug en hang hem weer in de kast; sluit de kast. BEL ONS DAARNA op 033-833 0 833 (keuze 1) of mail naar wijken@reanimatienetwerk-amersfoort.nl. Deze gegevens staan ook op de kast. Meld ons als de AED is opgehaald en of deze gebruikt is of niet.

Tip 4: Samenwerking met de hulpdiensten
Bij een hartstilstand melding rijden ook de politie en de brandweer mee. Zij worden tegelijk met de burgerhulpverleners gewaarschuwd. Ook komen er twee ambulances.

Hoor je sirenes of zie je al een auto van de hulpdiensten bij het adres staan? Ga dan toch naar het opgegeven adres, meld dat je burgerhulpverlener bent en vraag of je kunt helpen. Politie en brandweer hebben dezelfde opleiding als een burgerhulpverlener. Niet alle politie-auto’s hebben een AED aan boord. Soms rijdt ook een agent alleen naar een reanimatie. Alle hulp is dan welkom.

Wij hebben met de hulpdiensten in Amersfoort een protocol afgesproken: maximaal 3 burgerhulpverleners in de woning: de eerste twee starten de reanimatie en sluiten de AED aan. De derde verleent hand- en spandiensten (begeleiden familie, opvangen ambulance, ruimte maken voor de hulpdiensten). De vierde kan bij de deur blijven staan, vangt de hulpdiensten op en vertelt aan extra burgerhulpverleners dat er genoeg mensen zijn. Maak je bij binnenkomst kenbaar als burgerhulpverlener aan familie (zeg dat je gestuurd bent door 112 en dat de ambulance er aan komt; en aan de hulpdiensten/andere burgers die binnenkomen. Ga door met reanimeren totdat het ambulancepersoneel je vertelt dat ze het overnemen (niet dus al stoppen als zij binnenkomen!).

Staan er al een ambulance én een auto van een andere hulpdienst voor het adres, ga dan door. Er is dan genoeg hulp en je loopt waarschijnlijk in de weg.

Tip 5: AED opgehaald en nu?
Heb je de AED opgehaald en ben je klaar of is de AED niet nodig, dan vragen we je de AED meteen terug te brengen waar deze vandaan komt. Hang de AED weer in de kast en doe de kap dicht (eerst de slotbeugel indrukken, dan de kap er op zetten en tegen de richting van de pijlen indraaien. Daarna slot er weer op (en cijfers verdraaien). Bel of mail ons (info staat op de kast) en meld welke AED je hebt gebruikt en of er iets vervangen moet worden. Wij zorgen dan dat de AED weer inzetgereed gemaakt wordt. 

Neem de AED NIET eerst mee naar huis. Ons technisch team is vaak al onderweg om de AED te controleren en moet dan op zoek naar de AED. Wij schakelen dan uiteindelijk de politie in om de AED weer terug te vinden.

  • Geen AED binnen 3 minuten lopen?

Is er bij jou in de buurt geen bij HartslagNu geregistreerde AED binnen 3 minuten lopen? 
- Weet je AED’s te hangen die niet zijn aangemeld?
o Spreek een AED-eigenaar aan en vraag om de AED aan te melden bij hartslagNu en zo mogelijk in een buitenkast te plaatsen; of
o Mail ons en geef zo veel mogelijk info over deze AED. Wij gaan er dan achteraan. databeheer@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

- Zo niet, start dan met je buren een crowdfunding actie voor een eigen buurt AED. Kijk op www.hartvoordebuurt.nl  Wij geven graag tips en trucs. Neem tevoren contact met ons op: info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl of kijk op deze pagina.

  • Registreer je herhalingscursus

Wij zien helaas regelmatig dat mensen niet op tijd een herhalingscursus volgen of vergeten een gevolgde herhalingscursus in te voeren in het systeem. Na verloop van tijd en na diverse herinneringen zet het systeem iemand zonder geldig certificaat op niet actief en wordt deze niet meer opgeroepen. Wij vragen dus dringend om tenminste éénmaal per jaar (dit is per 1-1-2021 door HartslagNu veranderd) een herhalingscursus te volgen en deze in te voeren in mijnhartslagnu.nl Informatie over herhalingstrainingen in Amersfoort en omgeving kun je vinden op https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren, op www.reanimatiecursus-amersfoort.nl of mail ons op cursusinfo@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

  • Beroeps?

Ben je beroeps (bijv. medische staf/personeel van het Meander MC, politie, brandweer) en word je regelmatig op je werk getraind? Zorg er dan ook voor dat je de geldigheidsduur van je training in mijnhartslagnu.nl niet laat verlopen. Je kunt deze op maximaal 5 jaar in de toekomst zetten. Je hoeft dan dus niet meer regelmatig je cursusdatum aan te passen zoals in het oude systeem.

  • Adreswijziging/nieuw telefoonnummer/nieuw e-mailadres?

Pas je gegevens aan in HartslagNu: log in via mijnhartslagnu.nl

  • Vragen? 

Kijk voor meer gedetailleerde informatie op deze website, in ons digitale handboek voor burgerhulpverleners: stichtingrna.net of mail naar info@reanimatienetwerk-amersfoort.nl

Nieuwe folder Hartslagnu

Download hier de nieuwe folder van het oproepsysteem HartslagNu:

 

Folder HartslagNu met RNA logo
Folder van het nieuwe HartslagNu met RNA logo
Folder HartslagNu RNA jan19.pdf (5.41MB)
Folder HartslagNu met RNA logo
Folder van het nieuwe HartslagNu met RNA logo
Folder HartslagNu RNA jan19.pdf (5.41MB)

 

 

 

 

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn